top of page
  • Фото автораosipov2a

ДИСТАНЦІЙНЕ ТА ПОСТДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ ІСТОРІЇ

Вивчення історії у старшій школі – це етап розвитку та вдосконалення набутих знань та вмінь. У старших класах навчання сприяє цілісному сприйняттю суспільного розвитку. Через призму критичного мислення формується суб’єктивне ставлення учнів до історичних подій та явищ.

Для виконання навчальної програми в умовах дистанційного навчання важливо створити ефективну систему комунікації між учнями та вчителем-предметником. Це краще зробити через зручні та популярні серед школярів месенжери такі як Viber, Telegram або WhatsApp. Під час навчання у дистанційному, змішаному або очному режимі ефективним є популяризація вчителем історичних подій, явищ суспільного розвитку, відомих історичних постатей через молодіжні соціальні мережі Instagram та TikTok. Учні, відслідковуючи публікації, будуть згадувати про вивчення предмету. Таким чином, надаючи дітям додатковий матеріал, на який може не вистачати часу під час уроку. Нестандартна, але сучасна подача матеріалу привер


не увагу школярів, зацікавить їх у вивченні предмету.

Організовуючи навчання, слід дотримуватись рекомендацій міністерства освіти України та синхронізувати вивчення історії України з всесвітньою історією. В учнів має сформуватися розуміння причино-наслідкових зв’язків, вміння інтерпретувати історичний розвиток України та інших держав як цілісну систему світового культурного, економічного, соціального та політичного простору, пояснювати взаємодію української та світової історії, виокремлювати й аналізувати історичні виклики, з якими стикалися держави, народи, нації й люди впродовж XX і на початку XXI ст. Загалом курс історії України та всесвітньої історії спрямовано на реалізацію за


сад компетентнісно-орієнтованого навчання історії, зокрема розвиток критичного мислення і творчих здібностей учнів. Організація навчання історії в старших класах школи зорієнтована на усвідомлення школярами сутності змісту основних процесів, явищ та подій в обох курсах історії XX–ХХІ сторічь.

Зворотний зв’язок в процесі оцінювання навчальних досягнень старшокласників - надважливий. Оцінювання - встановлення рівня навчаль


них досягнень в оволодінні змістом предметів історія України чи всесвітня історія відповідно до вимог чинних програм. Оцінювання результатів навчання проводиться за допомогою дистанційних платформ. Отримання навчальних матеріалів та спілкування між викладачем та студентами під час дистанційного навчання забезпечується через передачу відео-, аудіо-, графічної та текстової інформації у синхронному або асинхронному режимі. Це можуть бути письмові роботи, заповнення таблиць, побудова схем, виконання творчих завдань, тем практичних занять, навчальних проектів, передбачених навчальною програмою. Учні опрацьовують параграфи підручника, складають есе і надсилають через освітні платформи вчителю. Після закінчення певної теми проводиться тематичне оцінювання шляхом тестування. Тести складаються вчителем на освітніх платформах «Всеосвіта», «На урок», Google Forms та інші.



Зв’язок з учнями під час уроків у синхронному режимі здійснюється через обраний навчальним закладом месенджер, що має відеозв’язок (Zoom, Meet тощо). Поточне оцінювання здійснюється в усній формі використовуючи фронтальне опитування. Під час контролю та оцінювання обов’язково зважаємо на загальний досвід дистанційного навчання, а також на технічні проблеми, які можуть виникати під час виконання завдань. Тому необхідно надавати учням більше спроб і часу на виконання завдань.

Створена в ході дистанційног


о навчання комунікація через соціальні мережі дозволяє передавати великі об’єми інформації через інтернет посилання. З поверненням до очного формату навчання постає проблема передачі інтернет посилань. На допомогу приходить використовувані під час дистанційного навчання месенджери та QR-код. Застосування QR-кодівна «живих» уроках історії є ефективним для ознайомлення учнів з історичними джерелами, картографічним матеріалом, візуальними об’єктами, портретами історичних постатей та багато іншого. Зручним під час очного навчання залишається використання тестів на різних інтернет платформах таких як «Всеосвіта», «На урок», Google Forms та інші. Такі платформи скорочують час на перевірку тестових завдань, а дітей готують до складання зовнішнього незалежного оцінювання.


6 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page