top of page
  • Фото автораosipov2a

Навчання під час війни


Навчання

У разі вимушеної зміни місця проживання не обов’язково змінювати місце навчання, адже навчання може здійснюватись у трьох формах: очна, дистанційна та змішана. Однак, якщо бажання відвідувати заняття у іншому закладі все ж з’явилось, батьки, інші родичи, опікун чи іншим законний представник, або і сам здобувач освіти, якщо йому виповнилось 18 років, має звернутись із відповідною заявою до обраного закладу.Заяву (а також її скановану копію чи фотокопію) можна подати наочно, електронною поштою, поштою, фактом або іншими засобами зв’язку на розсуд заявника. Заява подається в довільній формі, будь-які додаткові документи не вимагаються, а надаються закладу освіти лише за бажанням заявника. Це слідує з відповідного Наказу МОН. Такі учні зараховуються як тимчасові відвідувачі навчальних закладів, а обліковуватись продовжують за основним місцем навчання. На їхню вимогу їм може бути наданий витяг з оцінками для представлення в заклад освіти за постійним місцем проживання.

Завершення навчального року

Відповідно до Методичних рекомендацій, заклади освіти самостійно визначають день завершення навчального процесу. Система річного оцінювання доволі гнучка. Річне оцінювання рекомендовано здійснювати на підставі семестрових або скоригованих семестрових оцінок. За відсутності в учнів з числа тимчасово переміщених осіб та з тимчасово окупованих територій задокументованих результатів оцінювання за І семестр річне оцінювання може здійснюватись за результатами ІІ семестру. За відсутності в учнів результатів підсумкового оцінювання за ІІ семестр річне оцінювання може здійснюватись за результатами І семестру з урахуванням поточного оцінювання в ІІ семестрі. Крім того, для проведення семестрового та річного оцінювання здобувач освіти може надати інформацію з електронного журналу та щоденника, у тому числі електронного, за попереднім місцем навчання. У разі відсутності результатів річного оцінювання після завершення навчання за освітньою програмою закладу освіти учень має право до початку нового навчального року пройти річне оцінювання. Переведення учнів на наступний рік навчання здійснюється на підставі результатів підсумкового (семестрового та річного) оцінювання учнів.

ДПА у 2021/2022 навчальному році скасовано!

Так, учні, які завершують здобуття початкової (1-4 клас) та базової (5-9 клас) середньої освіти у 2021/2022 навчальному році звільняються від проходження державної підсумкової атестації (ДПА) відповідно до Наказу МОН від 28.02.2022. Також відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України в сфері освіти» від 24 березня 2022 року, здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2021/2022 навчальному році, звільняються від проходження державної підсумкової атестації. У відповідній графі додатку до документа про освіту робиться запис “звільнений(а)”. Видача документів про освіту та заповнення додатків до них здійснюється відповідним закладом освіти, на обліку у якому перебуває учень. У випадку, якщо на час закінчення навчального року заклад освіти не функціонує внаслідок збройної агресії російської федерації, видачу свідоцтв та заповнення додатків до них може здійснити інший заклад освіти за місцем перебування випускника (для учнів, які перебувають за кордоном – будь-який заклад освіти в Україні), визначений органом управління у сфері освіти.

Матеріал підготовлено за підтримки Програми USAID Ukraine «Права людини в дії», що виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

9 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

ДИСТАНЦІЙНЕ ТА ПОСТДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ ІСТОРІЇ

Вивчення історії у старшій школі – це етап розвитку та вдосконалення набутих знань та вмінь. У старших класах навчання сприяє цілісному сприйняттю суспільного розвитку. Через призму критичного мисленн

bottom of page